La regidoria de Turisme proposarà al Consell rector de Visitelche, que es reunirà el pròxim dijous, tornar a traure a concurs el servici de salvament i socorrisme en les platges, que té adjudicat l’empresa DYA, segons manifestà esta vesprada la regidora de l’àrea, Mireia Mollà.

Para Mollà, “el servici ha de passar per una mesa de contractació perquè els tècnics facen les seues valoracions, perquè es puga vore tota la documentació, valorar-la des de zero, davant d’una decisió que ha de prendre este Ajuntament, que és de prorrogar un contracte que no té cap obligació de fer-ho. Com entén que la mateixa empresa que està o qualsevol altra pot tornar a concórrer i competir, que es faça amb total normalitat, sobretot a fi d’aclarir tota classe de dubtes sobre una relació contractual que es tancà per l’anterior equip de govern”.

La relació contractual amb l’empresa que presta el servici ha sigut qüestionada per un partit polític, digué Mollà referint-se a Ilicitanos por Elche, però en l’anterior etapa, quan estava a càrrec d’ells, “no se sol·licità mai ni un sol document a DYA. Han hagut d’anar-se’n ells d’eixa àrea perquè se li haja requerit tota la documentació recopilada durant l’estiu; el treball de fiscalització de l’activitat s’ha fet quan he aplegat jo”.

Alguns treballadors qüestionaren en un escrit aspectes del servici pel que fa al plec de condicions després de finalitzar l’estiu. “Els tècnics de Visitelche estigueren veent-ho en profunditat i es parlà amb l’àrea jurídica. Quasi el cent per cent d’allò que posava en eixe escrit no és constitutiu de falta”, assenyalà Mireia Molla.

Expedient sancionador

“L’única cosa que s’ha identificat”, afegí la regidora, “és una falta en dies concrets i, per això, la proposta que fem des de Visitelche és que s’inicie un expedient sancionador”.

Mireia Mollà explicà amb detall, basant-se en el plec de condicions i les seues millores, que “el servici comença el 15 de juny i acaba 15 de setembre, però té dos caps de setmana al juny, que han caigut els dies 4 i 5, i 11 i 12, en què s’ha comprovat que no estaven els 21 socorristes que havien d’estar contractats, perquè el 4-5 n’hi havia 16 i el 11-12 n’hi havia 19. És a partir del dia 15 quan comença a haver-n’hi 21, 27 o 29 perquè necessitarien més gent”.

“Per a nosaltres, objectivament, hi ha quatre dies dels més de 100 que té l’estiu durant els quals no estaven eixos 21 socorristes. No obstant això, hi ha un problema d’interpretació del plec i les millores del servici que hauran de ser resolts per l’instructor de l’expedient”, agregà.

“Eixos quatre dies suposen una falta que en el plec de condicions es contempla amb una sanció màxima de 7.000 euros, que si s’assumix per la part sancionada té una reducció del 40% i serien uns 4.500 euros”, precisà la regidora.

Mireia Mollà indicà que “m’agradaria parlar en positiu d’este tema perquè crec que hi ha hagut una part d’irresponsabilitat important. L’Ajuntament sempre vetlarà perquè es preste este servici amb total garantia i seguretat. Estem parlant d’un servici en què hi ha persones que poden estar posant en risc les seues vides. I com en tot l’estiu no s’ha rebut cap queixa de ningú, m’agradaria dir a tots els treballadors que l’Ajuntament està content amb la seua faena i que han hagut de patir durant molt de temps declaracions prou irresponsables”.

Pressupost

Per altra banda, l’Ajuntament mantindrà l’aportació municipal a Visitelche ja que “el creixement està limitat, amb la qual cosa només hi ha una diferència d’uns 37.000 euros en relació amb les despeses que es poden mantindre l’any que ve, un percentatge mol baix”, assenyalà la responsable de Turisme. Este pressupost serà també analitzat en el consell rector de dijous.

Mireia Mollà criticà la “Llei Montoro”, que aplica el PP a nivell estatal, perquè “a pesar de la bona gestió es limita la despesa. Vull tornar a mostrar el nostre rebuig a esta llei perquè restringix la capacitat d’acció de l’Administració més propera al ciutadà”, digué la regidora.